Odpowiedź na stanowisko Zarządu KRIR w sprawie wirusa ASF

W odpowiedzi na pismo Zarządu KRIR przekazujące stanowisko w sprawie wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, resort rolnictwa przekazał odpowiedź, w której informuje, że obszary objęte restrykcjami obejmują obecnie województwo podlaskie, mazowieckie i lubelskie. W Ministerstwie podjęto szereg działań zmierzających do opanowania zaistniałej niekorzystnej sytuacji epizootycznej jak i ekonomicznej.

Odpowiedź na stanowisko Zarządu KRIR w sprawie wirusa ASF
Niemniej jednak zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 187 z późn. zm.), umożliwiono posiadaczom zwierząt utrzymującym świnie na obszarze, gdzie realizowany jest program bioasekuracji refundację z budżetu państwa kosztów poniesionych na zabezpieczenie gospodarstw przed wniknięciem afrykańskiego pomoru świń (tzw. kosztów bioasekuracji), w szczególności na refundację wydatków poniesionych na:

1) zakup mat dezynfekcyjnych;

2) zakup sprzętu niezbędnego do wykonania zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych oraz niezbędnych środków dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych;

3) zakup odzieży ochronnej i obuwia ochronnego;

4) zabezpieczenie budynków, w których utrzymywane są świnie przed dostępem zwierząt domowych:

5) ogrodzenie gospodarstw utrzymujących świnie w systemie otwartym.

W kwestii pomocy i wsparcie dla rolników poinformowano, że w dniu 5 września 2016 r. Sejm RP uchwalił ustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Głównym celem projektu ww. ustawy jest potrzeba zapewnienia możliwości zagospodarowania produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi wyprodukowanych z mięsa świń wolnych od wirusa afrykańskiego pomoru świń, utrzymywanych na obszarach, na których wprowadzono ograniczenia w związku z wystąpieniem tego wirusa na terytorium Polski.

Ponadto Komitet Monitorujący Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 uchwalą nr 57 z dnia 24 czerwca 2016 r. w sprawie zmian w działaniu „Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzenie odpowiednich środków zapobiegawczych" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. pozytywnie zaopiniował zmianę Programu, w której planuje się rozszerzyć zakres wsparcia w ramach ww. działania o pomoc związaną z zapobieganiem rozprzestrzeniania się wirusa ASF. Wsparcie polegałoby na współfinansowaniu 80% kosztów kwalifikowalnych operacji inwestycyjnych dotyczących budowy infrastruktury potrzebnej do stworzenia odpowiednich warunków bioasekuracji: ogrodzeń i niecek do dezynfekcji, w przypadku rolników, prowadzących działalność rolniczą, na obszarach wyznaczonych w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń.

Czytaj dalej na następnej stronie...