| Autor: redakcja1

Uprawa nowych zarejestrowanych odmian zbóż ozimych

W 2017 roku do Krajowego rejestru wpisano 24 nowe odmiany zbóż ozimych: 8 odmian pszenicy, w tym: 4 odmiany chlebowe z grupy A, 3 odmiany chlebowe z grupy B oraz jedną odmianę durum (Ceres), 5 odmian pszenżyta, 7 odmian żyta i 4 odmiany jęczmienia. Poniżej lista nowych odmian:

Uprawa nowych zarejestrowanych odmian zbóż ozimych
Odmiany jęczmienia ozimego

Udział jęczmienia ozimego w zasiewach zbóż jest stosunkowo mały - 3,3% ogólnej powierzchni uprawy zbóż, tj. ok. 231 tys. ha. Z uwagi na krótszy okres wegetacji od pozostałych zbóż ozimych, wymaga wczesnego siewu. Najlepiej udaje się w rejonach o łagodniejszych zimach czyli w zachodniej i południowo zachodniej części kraju. W 2017 r. do Krajowego rejestru wpisano następujące odmiany:
  • Jakubus – odmiana wielorzędowa typu pastewnego; bardzo wysokie plonowanie, wysoka zimotrwałość (5), bardzo wysoka odporność na pleśń śniegową;
  • KWS Astaire – odmiana wielorzędowa typu pastewnego; bardzo wysokie plonowanie, wysoka zimotrwałość (5), bardzo wysoka odporność na rynchosporiozę i pleśń śniegową, wyróżnia się bardzo grubym dobrze wyrównanym ziarnem;
  • KWS Higgins – odmiana wielorzędowa typu pastewnego; bardzo wysokie plonowanie, dobra zimotrwałość (4,5), bardzo wysoka odporność na rynchosporiozę i pleśń śniegową, odznacza się bardzo grubym i wyrównanym ziarnem;
  • Zita – odmiana dwurzędowa typu pastewnego; wysoka zimotrwałość (5), bardzo wysoka odporność na rynchosporiozę, pleśń śniegową i mączniaka prawdziwego.
Odmiany pszenżyta ozimego

Powierzchnia zasiewów pszenżyta ozimego kształtuje się na poziomie ok. 1,3 mln ha rocznie, co stanowi ok. 16 % ogólnej powierzchni zbóż. Do nowych odmian należą:
  • Carmelo – odmiana pastewna; wysokie plonowanie,  bardzo dobra zimotrwałość (5,5), bardzo wysoka odporność na pleśń śniegową, rdzę żółtą, fuzariozę kłosów i na choroby podstawy źdźbła. duża odporność na wyleganie. dość duża odporność na porastanie ziarna w kłosie, ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu;
  • Octavio – odmiana pastewna; bardzo wysokie plonowanie, bardzo dobra zimotrwałość (5,5), bardzo wysoka odporność na pleśń śniegową (9), rdzę żółtą i brunatną, rynchosporiozę, choroby podstawy źdźbła, wysoka odporność na wyleganie i duża odporność na porastanie ziarna w kłosie;
  • Orinoko – odmiana pastewna; przeznaczone do uprawy na glebach średniej jakości w technologii średnio intensywnej i intensywnej, bardzo wysokie plonowanie, bardzo dobra zimotrwałość (6), bardzo wysoka odporność choroby, w szczególności: pleśń śniegową (9), rdzę brunatną i żółtą,  mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła, odznacza się wysoką odpornością na wyleganie i dobrą odpornością na porastanie ziarna w kłosie, charakteryzuje się grubym ziarnem o wysokiej gęstości i bardzo dobrym wyrównaniu;
  • Porto – odmiana pastewna; bardzo wysoki poziom plonowania, najlepiej sprawdza się na glebach średniej jakości i dobrych, bardzo dobra zimotrwałość (5,5), bardzo wysoka odporność pleśń śniegową,  rdzę brunatną i żółtą, choroby podstawy źdźbła,  wysoka odporność na porastanie ziarna w kłosie i na wyleganie, odmiana o bardzo dobrej zdolności krzewienia;
  • Tadeus – odmiana pastewna; wysokie plonowanie, bobra zimotrwałość (5,0), bardzo wysoka  odporność na pleśń śniegową, mączniaka prawdziwego, duża odporność na wyleganie i na porastanie ziarna w kłosie, ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: