| Autor: redakcja1

Produkcja wołowiny w UE w 2014 r. wyniosła 7,5 mln ton

Jak szacuje Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2015), w 2014 r. kraje Wspólnoty wyprodukowały (netto) 7 mln 546 tys. ton mięsa wołowego, a więc o 2,1% więcej niż rok wcześniej.

Produkcja wołowiny w UE w 2014 r. wyniosła 7,5 mln ton

W 2014 r. eksport żywca wołowego z Unii wzrósł o 5,4%, i tym samym jego udział w wywozie towarów z wołowiny ogółem zwiększył się do ponad jednej trzeciej. W tym czasie Liban był najważniejszym kierunkiem zbycia tych towarów ze Wspólnoty i posiadał 45% udział w eksporcie. Oczekuje się, że powolny powrót unijnych dostawców na rynek turecki (od października 2014 r.) wpłynie korzystnie na dalszy wzrost eksportu bydła z UE w 2015 r.

Import wołowiny do UE

W 2014 roku kraje Wspólnoty zaimportowały 307 tys. ton mięsa wołowego, a więc o 1,1% więcej niż w 2013 r. Zakup z Argentyny oraz Urugwaju zmniejszył się, a za to wzrósł przywóz z Brazylii oraz z Australii. Okazuje się, że pomimo wcześniejszych przypuszczeń, w 2014 r. Brazylia nie podniosła wielkości swoich dostaw wołowiny na rynek rosyjski, kosztem redukcji wywozu do krajów UE. Więcej wołowiny trafiło do Rosji z Argentyny oraz z Białorusi. Jak ocenia Komisja Europejska, w 2015 r. Unia sprowadzi o 1% mniej tego gatunku mięsa niż w 2014 r. Dostawy z Australii będą prawdopodobnie niższe, z uwagi na redukcję produkcji wołowiny na Antypodach, a import z Brazylii utrzyma się na poziomie z 2014 r.

Konsumpcja wołowiny wzrosła o 1,5% do 10,5 kg/os.

W 2014 r. wzrosła podaż wołowiny na rynku wspólnotowym, co wpłynęło na odbudowę spożycia tego gatunku mięsa o 1,5% do 10,5 kg/osobę (w wadze produktu). W 2015 r. możliwa jest dalsza zwyżka konsumpcji wołowiny, choć rosnące ceny mięsa mogą wpływać negatywnie na ten proces.



Tagi:
źródło: