Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Agregat podrywkowy
2011-10-05 -
Rozrzutnik obornika RO 10
2014-10-17 -
Agregat VIBRO SEEDER 400-600
2013-05-31 -
Promiennik rurowy Space-Ray EBF Winterwarm
2020-07-17 -
Agregat Uprawowo-Siewny Grano - Na Drapkach
2011-11-02
GUS: Dobra kondycja upraw ogrodniczych
Zima 2015/2016 na ogół była łagodna i w większości nie spowodowała strat w uprawach sadowniczych. Niewielkie uszkodzenia zanotowano w młodych nasadzeniach drzew i krzewów owocowych. Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast nieco większe uszkodzenia w uprawach truskawek, zwłaszcza na plantacjach założonych w 2015 r.
Zaopatrzenie w nasiona warzyw, nawozy oraz środki ochrony roślin było przeważnie wystarczające, ograniczeniem w ich zastosowaniu, tak jak w roku poprzednim, stał się czynnik ekonomiczny oraz wycofanie niektórych środków z rynku. Z uwagi na niskie temperatury siewy warzyw do gruntu rozpoczęły się na ogół w terminie późniejszym w porównaniu do roku ubiegłego. Jedynie w południowo-zachodniej części kraju do siewów przystąpiono nieco wcześniej. Wielu rolników wstrzymało się jednak z siewem oraz wysadzaniem rozsad warzyw do gruntu ze względu na duże wahania temperatur. Warunki podczas siewów i wschodów roślin warzywniczych były bardzo zróżnicowane. W niektórych częściach kraju zanotowano początkowo brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie. Zapasy wody po zimie były niewielkie z uwagi na ubiegłoroczną suszę i brak opadów śniegu. Późniejsze opady deszczu poprawiły nieco stan uwilgotnienia gleby. Na wielu plantacjach pierwsze wschody roślin były utrudnione także ze względu na niskie temperatury występujące nocą. W celu przyspieszenia wschodów część warzyw została przykryta włókniną lub niską folią. Tylko w niektórych rejonach zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju warzyw oraz ich dość wyrównane wschody. W znacznej części kraju chłody panujące w kwietniu i w maju, zimne noce oraz brak słońca niekorzystnie wpłynęły na wzrost warzyw. Koniec kwietnia i początek maja był na ogół chłodny i suchy, pod koniec pierwszej dekady maja nastąpiło krótkotrwałe ocieplenie, a poprawa warunków wilgotnościowych dopiero w II dekadzie miesiąca. Od końca drugiej dekady maja zarówno warunki wilgotnościowe, jak i pod względem temperatury powietrza poprawiły się. Obecnie wahania temperatur są znacznie mniejsze. Plonowanie warzyw będzie zależało jednak od przebiegu warunków podczas dalszej wegetacji, na plantacjach, które nie są nawadniane zależeć będą od obfitości opadów w kolejnych miesiącach.