| Autor: redakcja1

Chiny zaczynają przestawiać się na uprawy GMO

Chiny podejmują ciągłe wysiłki w celu zwiększenia własnej produkcji zbóż i soi, a tym samym zmniejszenia koniecznego importu.

Chiny zaczynają przestawiać się na uprawy GMO
Uprawy GMO mają przynieść lepsze plony i zbiory
 
Zdecydowanie większe plonowanie zapewnić mają genetycznie modyfikowane odmiany kukurydzy i soi. Reuters informuje, że 26 krajowych przedsiębiorstw nasiennych uzyskało licencję na produkcję, dystrybucję i sprzedaż genetycznie zmodyfikowanych nasion kukurydzy i soi w niektórych prowincjach.

To pierwsza grupa chińskich firm, które otrzymały licencje na produkcję nasion i prowadzenie działalności w zakresie kukurydzy i soi GMO, torując drogę do komercyjnego sadzenia roślin.

Chiny importują rocznie około 100 milionów ton soi i kukurydzy do żywienia zwierząt gospodarskich i są największym na świecie odbiorcą obu tych gatunków, głównie z Brazylii i Stanów Zjednoczonych.
 
Próbne uprawy GMO dały znakomite wyniki
 
W 2023 roku przeprowadzono na dużą skalę próbne zasiewy soi i kukurydzy GMO, które według ministerstwa rolnictwa wykazały znakomite wyniki, oraz potwierdziły, że technologia jest bezpieczna i niezbędna.
 
Mniejszy chiński import powinien wywierać presję spadkową na światowe ceny
 
Większe plony kukurydzy i soi GMO mogłyby pomóc w ograniczeniu importu. Oczywiście nie jest to dobra informacja dla producentów tych roślin na całym świecie. Ucierpi zapewne eksport z USA i Brazylii, co będzie wywierać presję spadkową na ceny.


Tagi:
źródło: