MRiRW ws. ślimaków nagich

Odpowiadając na pismo Zarządu KRIR z dnia 6 listopada 2014 r. resort poinformował, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dostrzega zagrożenia dla upraw stwarzane przez ślimaki nagie, w tym inwazyjne gatunki tych ślimaków.

MRiRW ws. ślimaków nagich

Ślimaki nagie zagrożeniem dla upraw rolniczych

Mając to na uwadze problematyka ochrony upraw przed ślimakami była przedmiotem dwóch tematów realizowanych przez Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu w ramach programu wieloletniego na lata 2006-2010 pt. „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska". Program został przyjęty uchwałą Rady Ministrów i był finansowany ze środków budżetowych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ramach zadania pt. „Modernizacja i aktualizacja metodyk dla prowadzenia monitoringu dla celów krótko i długoterminowego prognozowania agrofagów":


1) opracowane zostały metodyki pobierania i analizy prób na obecność ślimaków, w celu oceny stanu fitosanitarnego roślin pod względem zagrożenia przez ślimaki;

2) opracowany został klucz do identyfikacji gatunkowej ślimaków nagich;

3) wyodrębnione zostały gatunki ślimaków występujących w uprawach roślin oraz określony został zakres wyrządzanych przez nie szkód;

4) opracowane zostały charakterystyki ślimaków nagich występujących w uprawach roślin, ze szczególnym uwzględnieniem gatunków najbardziej szkodliwych;

5) dokonana została ocena wpływu warunków środowiska i zabiegów uprawowych na liczebność ślimaków oraz na uszkodzenia roślin;

6) opracowane zostały metodyki określania liczebności ślimaków i wielkości powodowanych przez nie uszkodzeń roślin w celu oceny zagrożenia roślin;

7) opracowane zostały metodyki określania czynników środowiska oraz warunków uprawy determinujących uszkodzenia roślin przez ślimaki;

8) dokonano modernizacji progów szkodliwości ślimaków oraz sposobów ustalania potrzeby i terminu wykonywania zabiegów zwalczania,

9) określone zostały czynniki największego ryzyka uszkodzeń roślin rzepaku ozimego i pszenicy ozimej przez ślimaki.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: