| Autor: redakcja1

Notowania zbóż i oleistych. Soja i unijne kontrakty drożały na początku tygodnia (28.06.2016)

Soja odbiła mocno w górę w Chicago na początku tygodnia pod wpływem obaw pogodowych i silnego amerykańskiego eksportu.

Notowania zbóż i oleistych. Soja i unijne kontrakty drożały na początku tygodnia (28.06.2016)
Najnowsze modele pogodowe zapowiadają suchą i gorącą pogodę na terenach amerykańskich upraw w perspektywie 15-30 dni. W drugiej połowie lipca, jeśli prognozy się sprawdzą, bardziej narażone na straty będą uprawy amerykańskiej soi niż kukurydzy, stąd to soja i śruta sojowa odbiły w poniedziałek o ponad 2% w górę (równie mocno drożeją także we wtorek).
 
Jak podaje Andrzej Bąk z e-WGT, kukurydza w Chicago podrożała wczoraj o tylko 0,2% (seria najbliższa), a wcześniejsze wzrosty (sesja nocna) zostały zminimalizowane przez taniejącą pszenicę. W poniedziałek w południe kukurydz zyskuje ok. 1%.

Trwające w USA żniwa dołują ceny pszenicy. W Chicago, najbliższa seria pszenicy SRW potaniała w poniedziałek o 1,8% i zamknęła dzień na historycznym minimum, a dla serii najbliższej wczorajsze zamknięcie było najniższe od końca lutego tego roku.

Jeszcze większa przecena dotknęła pszenicy HRW (Hard Red Wheat) notowanej w Kansas, tam seria najbliższa potaniała o ponad 2% i spadła do poziomu najniższego od 10 lat (patrz wykres).

W Chicago w poniedziałek, fundusze hedgingowe były sprzedającymi netto ok.:5 tys. kontraktów na pszenicę i 3 tys. na kukurydzę, ale kupiły netto ok. 11 tys. kontraktów soi.

USDA opublikował w poniedziałek (już po amerykańskiej sesji) swój cotygodniowy raport „Crop Progress”. Dane pokazały bardzo dobry stan amerykańskich upraw kukurydzy i soi.   Podobnie jak tydzień wcześniej, 75% areału kukurydzy zaliczono do dwóch najlepszych kategorii, podczas gdy w przypadku soi było to 72% (-1% tydzień do tygodnia). Zbiory pszenicy ozimej mocno przyspieszyły i wyprzedzają już średnią. Zaawansowanie żniw sięga 45% powierzchni pszenicy ozimej w porównaniu do 25% tydzień wcześniej i 41% średnio o tej porze.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!