| Autor: redakcja1

Powierzchnia zasiewów

Największy wzrost powierzchni zasiewów nastąpił w gospodarstwach rolnych należących do grupy obszarowej 50–100 ha użytków rolnych oraz do grupy 1–2 ha użytków rolnych.

Powierzchnia zasiewów
Obszar zasiewów zwiększył się również w gospodarstwach rolnych posiadających 30–50 ha użytków rolnych o 4,5%, do 1 ha użytków rolnych włącznie o 4,3%, 100 i więcej ha użytków rolnych o 1,5% oraz w gospodarstwach o powierzchni 20–30 ha użytków rolnych o 1%. W pozostałych grupach obszarowych nastąpiło zmniejszenie powierzchni zasiewów.

Zwiększenie ogólnej powierzchni pod zasiewami wynika głównie ze znacznie większej liczby gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją roślinną w grupach obszarowych powyżej 30 ha użytków rolnych. Liczba omawianych gospodarstw zwiększyła się: o 9,7% w grupie obszarowej 50–100 ha użytków rolnych i wynosiła 27,5 tys., o 7,1% w grupie obszarowej 100 ha i więcej użytków rolnych i wynosiła 14,4 tys. oraz o 2,9% w grupie obszarowej 30–50 ha użytków rolnych i wynosiła 43,8 tys.

Zwiększyła się średnia powierzchnia zasiewów w gospodarstwach rolnych posiadających zasiewy z 10,06 ha do 10,67 ha, w tym w gospodarstwach indywidualnych z 9,13 ha do 9,78 ha.

Struktura zasiewów w 2023 r. przedstawiała się następująco:
• zboża ogółem (zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi oraz gryka, proso i inne zbożowe łącznie z kukurydzą na ziarno) zajmowały powierzchnię blisko 7,5 mln ha,
• grupa roślin przemysłowych – ok. 1,5 mln ha,
• rośliny pastewne łącznie z kukurydzą na zielonkę – prawie 1,2 mln ha,
• ziemniaki – ok. 0,2 mln ha,
• rośliny strączkowe na ziarno – niespełna 0,4 mln ha,
• pozostałe uprawy – blisko 0,4 mln ha.


Tagi:
źródło: