Siarka – ważny składnik plonotwórczy

Zbilansowane nawożenie warunkujące uzyskanie wysokich i wartościowych plonów roślin uprawnych, wymaga uwzględnienia obok NPK, także siarki. Planując uprawę rzepaku, a także zbóż, kukurydzy, buraka cukrowego, należy pamiętać o dostarczeniu roślinom odpowiedniej ilości siarki oraz jej zastosowanie w najwłaściwszej formie.

Siarka – ważny składnik plonotwórczy


Kluczem do sukcesu w pogłównym stosowaniu nawozu Saletrosan® 26 jest wilgotna gleba, która umożliwia rozpuszczenie nawozu i jego przemieszczenie do strefy korzeniowej.

Jak ustalić dawkę siarki?
 
Dawkę siarki można wyliczyć bezpośrednio ze stałego stosunku N:S, który dla roślin: siarkolubnych - rzepak, gorczyca, kapusta kształtuje się na poziomie od 5:1 do 4:1 czyli np. stosując 180 kg N/ha, dawka siarki wyniesie 36-45 kg/ha, dla kukurydzy i buraka stosunek ten wynosi 7:1, natomiast dla zbóż oraz ziemniaka 10:1. Nawożąc rośliny azotem, zastosowanie nawet niewielkich ilości siarki wspomaga wykorzystanie azotu, tak więc nawożenie roślin staje się bardziej efektywne. Należy pamiętać, że im wyższe stosuje się dawki azotu, tym rośliny pobierają więcej siarki i tym częściej niedobór siarki może ograniczać plonowanie roślin. W przypadku siarki, dawka, nawet w uprawie rzepaku, nie powinna przekraczać 50 kg S/ha.
 
Warunkiem uzyskania zadawalających efektów plonotwórczych jest świadome działanie rolnika oraz podejmowanie decyzji na podstawie oceny potrzeb żywienia roślin.
 



Tagi:
źródło: