| Autor: redakcja1

Wyniki badań nad użyciem pestycydów w uprawach GMO w USA

Jak wynika z ostatnich badań, stosowanie glifosatu w uprawach genetycznie modyfikowanej soi, bawełny oraz kukurydzy wpływa na odporność chwastów na herbicydy.

Wyniki badań nad użyciem pestycydów w uprawach GMO w USA
W związku z tym, odporne na działanie tego środka chwastobójczego rośliny rozprzestrzeniają się, co stanowi poważny problem w uprawie modyfikowanej soi i kukurydzy. Z tego powodu wzrosło zużycie herbicydów o 25%, co w 2011 roku przełożyło się na nakłady w wysokości 90 mln funtów, w porównaniu z 1,5 mln funtów w 1999 roku. Ponadto, wzrost zużycia pestycydów w latach 1996-2011 kosztował amerykańskich Gospodarzy 404 mln funtów.
 
Zdaniem ekspertów, produkcja coraz bardziej toksycznych środków ochrony roślin przyczynia się jedynie do dalszego uodparniania chwastów. Poza tym, kukurydza GMO z genem Bt zmniejsza zużycie insektycydów o 28%, ale poprzez odkładanie toksyn Bt w wodzie i glebie do pół roku po zbiorach.


Tagi:
źródło: