| Autor: mikolaj

USDA: Prognozy zbiorów pszenicy, kukurydzy i soi w sezonie 2015/2016

We wtorek, 12 maja 2015 r., opublikowano raport Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) dotyczący prognozy bilansu na amerykańskim i światowym rynku rolnym w sezonie 2015/2016.

USDA: Prognozy zbiorów pszenicy, kukurydzy i soi w sezonie 2015/2016

Zbiory pszenicy w sezonie 2015/2016

USDA podniósł zapasy końcowe pszenicy w USA i globalne, zarówno na obecny jak i nowy sezon. Dokonano kolejnej korekty w dół amerykańskiego eksportu, przez co zapasy na koniec obecnego sezonu wzrosną w USA (miesiąc do miesiąca) z 18,6 do 19,3 mln ton. Globalne zapasy pszenicy w tym sezonie rosną w porównaniu do kwietniowego raportu za sprawą podniesienia w górę o 3,4 mln ton starych zapasów jeszcze z sezonu 2013/14. Majowa prognoza USDA ocenia końcowe zapasy pszenicy na świecie na 200,97 mln ton, w porównaniu do 197,2 mln ton w kwietniu.

Jak podał Andrzej Bąk z e-WGT, w sezonie 2015/2016 produkcja pszenicy w USA powinna wzrosnąć (r/r) z 55,13 do 56,81 mln ton. Zapasy amerykańskie na koniec nowego sezonu także powinny się zwiększyć z 19,31 do 21,58 mln ton. W skali globalnej zbiory pszenicy w nowym sezonie oceniane są przez USDA na 718,93 mln ton (drugi wynik w historii) w porównaniu z rekordowymi 726,45 mln ton rok wcześniej.

Mimo niższej niż w tym sezonie produkcji pszenicy, zapasy na koniec nowego sezonu powinny się na świecie zwiększyć z 201 do 203,3 mln ton. Raport zakłada mniejsze wykorzystanie pszenicy na cele paszowe na korzyść kukurydzy.

USDA zakłada spadek zbiorów rosyjskiej pszenicy w nowym sezonie o 5,58 mln ton i niższe zbiory na Ukrainie 2,75 mln ton.

Zbiory pszenicy w UE w tym roku szacowane są na 150,29 mln ton, w porównaniu do 156,45 mln w ubiegłym roku. Jednak zapasy końcowe pszenicy unijnej w nowym sezonie powinny obniżyć się tylko minimalnie, bo o 0,7 mln, z 14,72 (ten sezon) do 14,01 mln ton (sezon 2015/16).


Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!