| Autor: redakcja1

Analiza rynku wieprzowiny i wołowiny (Q1 2014)

I kwartał 2014 r. przyniósł niekorzystne zmiany na rynku trzody. Pojawienie się ognisk ASF w połowie lutego i związane z tym wprowadzenie środków ochronnych w kraju, a także powstałe ograniczenia w eksporcie mięsa na rynki pozaunijne spowodowały, że średnia cena żywca w tym czasie spadła do 4,80 zł/kg – podaje Bank BGŻ.

Analiza rynku wieprzowiny i wołowiny (Q1 2014)
Z kolei na rynku bydła odnotowano względną równowagę czynników popytowo-podażowych, co spowodowało utrzymanie się cen bydła prawie na tym samym poziomie co w poprzednim kwartale, czyli wyniosła 6,10 zł/kg.
 
Pojawienie się ognisk ASF w Polsce w połowie lutego 2014 roku spowodowało sporo zamieszania na rynku trzody. Kraje takie jak Chiny, Korea, Japonia, Rosja, czy też Ukraina, które w ostatnich latach dynamicznie zwiększały zakupy wieprzowiny z Polski, wprowadziły natychmiastowe embargo na import mięsa wieprzowego. W efekcie w I kw. wysyłka na rynki trzecie zmalała o 37% - 16,9 tys. t w obrębie roku.
 
Niemniej jednak w tym samym czasie zwiększył się wywóz nieprzetworzonego mięsa na rynek UE, w tym przede wszystkim do Włoch i Niemiec. Włochy stały się głównym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski z 15% udziałem w strukturze sprzedaży zagranicznej. Niemcy uplasowały się na drugim miejscu z 10% udziałem.
 
Łącznie w I kw. wywóz na rynek UE wzrósł o 18% do poziomu 62 tys. ton. W efekcie oznacza sprzedaż zagraniczną nieprzetworzonego mięsa wieprzowego o 7% mniejszą niż w analogicznym okresie rok wcześniej. W związku z tym, spadkowe tendencje w relacji rocznej utrzymają się w następnych miesiącach bieżącego roku. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że pod koniec maja 2014 roku wykryto kolejne przypadki zachorowań na ASF pośród dzików. Dlatego też ponowne otwarcie rynków pozaunijnych, w tym chińskiego, będzie przesunięte w czasie.
 
Oprócz wymiany handlowej, pojawienie się ASF miało także wpływ na stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej w kraju. Jak wynika z danych na dzień 1 marca 2014 r. zwiększyło się ono o 2% - 260 tys. szt. w skali roku do poziomu 11,2 mln sztuk. Z jednej strony wskazywać by to mogło na pozytywne nastawienie producentów trzody wynikające z poprawy opłacalności produkcji pod koniec 2013 roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!