Bilans polskiego handlu mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi

W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku, bilans handlowy mięsem, jego przetworami, żywcem, mączkami i tłuszczami zwierzęcymi był dodatni osiągając przy tym poziom 796,4 mln euro.

Bilans polskiego handlu mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi


Saldo w polskim handlu czerwonym mięsem oraz jego wyrobami wyniósł 229,8 mln euro. W pierwszym półroczu wysyłka polskiego mięsa wieprzowego oscylowała w granicach 149,3 tysiąca ton o wartości 272,4 mln euro. Z kolei do naszego kraju sprowadzono 252,2 tysięcy ton tego gatunku mięsa za łączną kwotę 484,8 mln euro. Daje to niewątpliwie ujemny bilans, który wyniósł -212,5 mln euro.

W analizowanym okresie, Polska dostarczyła 124,1 tysiąca ton świeżej albo chłodzonej wołowiny, co daje zwyżkę rzędu 22 procent wobec roku poprzedniego, a której wartość wyniosła 388,3 mln euro. Mrożonego mięsa wołowego wyeksportowano niemal o 25 procent więcej, czyli około 20 tysięcy ton, za którą otrzymano 58,1 mln euro.

Również bilans handlu żywcem zakończył się na minusie, bo wyniósł -28,4 mln euro. Wszystko to z powodu zwiększonej wartości importowej żywca drobiowego, kiedy w tym czasie zmniejszyła się wartość eksportowa żywca trzody chlewnej.

W omawianym czasie poza polskie granice wysłano żywiec wołowy, za który pozyskano 50,8 mln euro, a więc jedynie o 0,2 procenta mniej niż rok wcześniej.

W tym samym czasie żywiec wieprzowy wywieziony stracił na swej wartości niemal 57 procent, osiągając łączną kwotę 11,7 mln euro. Polski żywiec trzody chlewnej zakupili głównie Węgry, bo powyżej 24 tysiące sztuk, co daje 37 procent całości eksportu. Kolejne 32 procent eksportu trafiło do Rosji, a więc 21 tysięcy sztuk żywca. Pozostałą część dostarczono na Łotwę, Litwę oraz Białoruś.

W przypadku importu żywca wieprzowego, to w pierwszych sześciu miesiącach obecnego roku, w stosunku do analogicznego czasu roku zeszłego jego wartość zwiększyła się o blisko 4 procent i wyniosła 70,3 mln euro. Wartość sprowadzonego żywca drobiowego wzrosła o 28 procent, tj. wyniosła 39,4 mln euro.

Łącznie w pierwszym półroczu zostało wysłanych niemal 90,1 tysiąca ton mięsnych produktów, czyli o 12 procent więcej niż rok temu.



Tagi:
źródło: