Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny mięs na świecie i w Unii Europejskiej (XII 2013)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według Komisji Europejskiej, w grudniu 2013 roku największą dynamikę spadku cen w krajach...

Według Komisji Europejskiej, w grudniu 2013 roku największą dynamikę spadku cen w krajach Unii Europejskiej wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazała wołowina. Zniżka wyniosła bowiem 3,7% w relacji rocznej – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Biorąc jednak pod uwagę relacje cen miesiąc do miesiąca, cena wołowiny w krajach Wspólnoty wzrosła wobec listopada o 0,9%.
 
W ostatnim miesiącu 2013 roku cena wołowiny w państwach członkowskich kształtowała się na poziomie 380 euro/100 kg. W porównaniu ze średnią ceną mięsa wołowego na świecie była ona wyższa o około 80 euro/100 kg.
 
W grudniu przeciętna cena mięsa wołowego na świecie była o 4,7% niższa wobec roku poprzedniego, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 1,8%. Z kolei na terenie Unii Europejskiej cena tego gatunku mięsa pozostawała na poziomie o 27% wyższym od cen na rynku światowym.
 
W przypadku wieprzowiny, na unijnym rynku, odnotowano w grudniu ceny w wysokości 170 euro/100 kg, co oznacza spadek o 1,6% w relacji rocznej oraz o 0,8% wobec listopada 2013 roku.
 
W ostatnim miesiącu ubiegłego roku przeciętna cena wieprzowiny na globalnym rynku ukształtowała się na poziomie około 128 euro/100 kg, czyli była o 0,9% niższa w stosunku do grudnia 2012 roku oraz o 5,4% niższa wobec listopada 2013 roku. W analizowanym miesiącu zaobserwowano różnicę między ceną unijną wieprzowiny, a światową, na poziomie 33%.
 
Jednocześnie średnia cena drobiu na rynku krajów Wspólnoty uplasowała się na poziomie 190 euro/100 kg. Była ona o 13% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa na rynku globalnym, gdzie płacono blisko 168 euro/100 kg. Z kolei w stosunku do notowań sprzed roku cena mięsa drobiowego obniżyła się o 2,1%, a wobec listopada 2013 – wzrosła o 1,1%. Na rynku światowym przeciętne notowania mięsa drobiowego ukształtowały się na poziomie o 6,8% wyższym r/r oraz o 0,4% niższym m/m.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl