| Autor: redakcja1

Ceny mięsa w maju 2016 r. Drób, wieprzowina i wołowina tańsze niż przed rokiem

Według Komisji Europejskiej (KE), w maju 2016 r. największą zniżkę cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród głównych gatunków mięsa dotyczył tym razem nie wieprzowiny, jak to było we wcześniejszych miesiącach, ale drobiu o 4,4% - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny mięsa w maju 2016 r. Drób, wieprzowina i wołowina tańsze niż przed rokiem
Ceny drobiu
 
Porównując poziom cen w skali miesiąca, okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w maju 2016 r. w odniesieniu do kwietnia br. o 2,3%. W analizowanym czasie cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się w granicy 1817,20 EUR/t, a cena drobiu na rynku globalnym wynosiła 2182,60 EUR/t - 2468,70 USD/t.
 
W maju 2016 r. cena mięsa drobiowego na rynku światowym zmalała w porównaniu z ceną z maja 2015 r. o 3,4%, z kolei w odniesieniu do ceny z kwietnia br. wzrosła o 0,4%. W analizowanym okresie cena drobiu w Unii pozostawała w granicy o 17% mniejszej od ceny tego gatunku mięsa na rynku globalnym.

Ceny wieprzowiny
 
W tym czasie cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1368,50 EUR/t, a więc była o 3,6% mniejsza niż w maju 2015 r. W ujęciu miesiąca, okazuje się, że cena tego gatunku mięsa w maju br. była o 7,3% większa niż w kwietniu br.
 
W analizowanym okresie cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1449,10 EUR/t - 1639,10 USD/t, czyli była o 4,9 % niższa niż rok wcześniej i jednocześnie o 12,9% wyższa wobec ceny z kwietnia 2016 r. W omawianym czasie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku globalnym wynosiła -6%.

Ceny wołowiny
 
Poza tym, w maju 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3598,00 EUR/t. Była ona o 3% mniejsza w porównaniu z ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku globalnym i wyniosłą 3498,60 EUR/t - 3957,30 USD/t. W ujęciu rocznym cena wołowiny w Unii zmalała o 3,4%, a w miesięcznym o 2,3%. Na rynku światowym cena tego gatunku mięsa spadła o 9,7% w skali roku, ale wzrosła o 1,3% w obrębie miesiąca.


Tagi:
źródło: