| Autor: redakcja1

Ceny mięsa w UE i na świecie

Jak podaje Komisja Europejska (KE), w styczniu 2017 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród głównych gatunków mięsa nadal odnosił się do drobiu o 2,6%.

Ceny mięsa w UE i na świecie

Ceny drobiu


Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w styczniu 2017 r. w odniesieniu do grudnia 2016 r. o 0,3%. W analizowanym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1749,40 EUR/t. Dla porównania przeciętna cena drobiu na rynku globalnym wynosiła 1663,50 EUR/t - 1765,60 USD/t. W styczniu 2017 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku globalnym zmniejszyła się w porównaniu z przeciętną ceną ze stycznia 2016 r. o 6,1%, natomiast w porównaniu do ceny z grudnia 2016 r. zniżkowała o 0,5%. W analizowanym czasie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 5% większym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
 

Ceny wieprzowiny
 

W styczniu 2017 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1516,90 EUR/t, a więc była o 19% większa niż w styczniu 2016 r. Porównując poziom cen w skali miesiąca okazuje się, że przeciętna cena tego gatunku mięsa w styczniu 2017 r. była o 0,9% mniejsza niż miesiąc wcześniej. Według FAMMU/FAPA, w styczniu 2017 r. średnia cena wieprzowiny na rynku globalnym wynosiła 1359,50 EUR/t - 1442,90 USD/t, tj. była wyższa o 20,1 % niż rok wcześniej i jednocześnie o 15,5% w odniesieniu do ceny z grudnia 2016 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +12%.
 

Ceny wołowiny
 

Poza tym w styczniu 2017 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3760,70 EUR/t. Była ona o 2% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3686,80 EUR/t - 3913,20 USD/t. W ujęciu rocznym przeciętna cena wołowiny w Unii zmniejszyła się o 1,3%, a w miesięcznym pozostała na niezmienionym poziomie. Na rynku globalnym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zwyżkowała o 11,7%, natomiast w m/m o 1%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!