| Autor: redakcja6

Ceny mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w 2012 roku

W 2012 roku ceny wieprzowiny wzrosły o 11% wobec roku poprzedniego. Niemniej jednak w czasie przerwy świątecznej ubój oraz handel wieprzowiną w krajach Wspólnoty spadł do niskiego poziomu.

Ceny mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w 2012 roku
Średnia cena referencyjna wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2012 roku kształtowała się na poziomie 170,40 euro/100 kg, co w skali roku oznacza jej wzrost o ponad 11%.
 
Najwyższe średnie ceny referencyjne w relacji rocznej zanotowano w  następujące kraje:
  • Malta – 198,19 euro/100 kg
  • Cypr – 197,36 euro/100 kg
  • Grecja – 190,87 euro/100 kg
  • Włochy – 186,65 euro/100 kg (wzrost r/r o 8,3%)
  • Wielka Brytania – 180,53 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,6%)
  • Polska – 174,47 euro/100 kg (wzrost r/r o 15,4%)
  • Niemcy – 173,60 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,6%)
  • Hiszpania – 173,36 euro/100 kg (wzrost r/r o 8,6%)
  • Dania – 157,10 euro/100 kg (wzrost r/r o 13,3%)
  • Holandia – 156,84 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,5%)
  • Francja – 160,70 euro/100 kg (wzrost r/r o 9,8%).
 
Co ciekawe, średnia cena wieprzowiny w Unii Europejskiej była najwyższa w ciągu ostatniej dekady i przewyższyła o 5,6% zakładane wcześniej założenia Komisji Europejskiej dotyczące średniej rocznej ceny wieprzowiny w państwach członkowskich w 2012 roku.

 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!