Ceny żywca w krajowych punktach skupu

W dniach 30 stycznia-5 lutego bieżącego roku tylko żywiec wieprzowy i kurczęta brojlery podrożały.

Ceny żywca w krajowych punktach skupu
W omawianym okresie, za żywiec wieprzowy trzeba było zapłacić o 3,4 procenta więcej niż tydzień wcześniej, czyli 5,22 złotych za kilogram. W porównaniu ze stawką z miesiąca poprzedniego jest to o 1 procent mniej, a w relacji rocznej to 40 procentowa zwyżka.
 
W tym samym czasie o 1 procent potaniał żywiec wołowy, który sprzedawano w cenie 6,62 złotego za kilogram. Porównując z poprzednim miesiącem to wzrost o 4 procent. W zestawieniu rocznym odnotowuje się niemal 30 procentową zwyżkę.
 
W dalszym ciągu rośnie cena za kurczęta brojlery i obecnie wynosi ona 3,64 złotego za kilogram, a zatem to 3,2 procentowa zwyżka. W relacji miesięcznej jest to wzrost o 3 procenta, ale za to w rocznej o 11 procent wyższa.
 
Z kolei stawka za indyki zmalała o 1 procent, osiągając tym samym granicę 5,56 złotego za kilogram. W stosunku do ubiegłego miesiąca to mniej o 5 procent, a wobec poprzedniego roku zwyżka ta wynosi 11 procent.

 



Tagi:
źródło: