| Autor: redakcja6

Dodatni bilans handlu mięsem

Saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym, a także podrobami, żywcem i przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami w pierwszej połowie 2012 roku było dodatnie i wyniosło 832,1 mln euro.

Dodatni bilans handlu mięsem
Korzystny bilans w handlu mięsem czerwonym i podrobami ukształtował się na poziomie 210,6 mln euro. W okresie od stycznia do lipca bieżącego roku eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 168,1 tys. ton, a jego wartość osiągnęła poziom 347,1 mln euro. Import mięsa wieprzowego do kraju przewyższył jego przywóz z pierwszej połowy 2011 roku o 5,3 procenta i wyniósł 277 tys. ton. Wartość importu spadła 545 mln euro. Bilans handlu wieprzowiną osiągnął ujemny poziom -203,2 mln euro.
 
W I połowie 2012 roku wywieziono z Polski nieco powyżej 108 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (zanotowano 9,1-procentowy spadek), którego łączna wartość wyniosła 346,8 mln euro. Natomiast eksport mrożonej wołowiny ukształtował się na poziomie 21,5 tys. ton (ponad 13 procent więcej) i osiągnął wartość 67 mln euro. W omawianym okresie zanotowano ujemne saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami, kształtujące się na poziomie -81,2 mln euro. Wpływ na ujemne saldo miał wzrost wartości importu żywca wieprzowego oraz bydła.
 
Wywóz żywca wołowego poza granice kraju kształtował się na poziomie 48,5 mln euro, czyli był o 1,6 procent mniejszy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Natomiast eksport żywca wieprzowego wzrósł o 1,5 procent do 12,8 mln euro. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 34 tys. sztuk, czyli 51 proc. eksportu), do Rosji (ponad 11 tys. sztuk, 17 proc. eksportu) oraz na Litwę, Ukrainę, do Słowacji i do Armenii.
 
Z kolei import trzodą chlewną do Polski wyniósł ponad 1,5 mln sztuk o wartości powyżej 122 mln euro, tj. o 78,5 procenta więcej niż przed rokiem. Spadł natomiast odsetek mięsa drobiowego o 8,1 procenta do 40,2 mln euro. Żywiec wieprzowy sprowadzano do Polski głównie z Danii, Niemiec, Holandii, Litwy oraz Łotwy.
 
W I połowie 2012 roku Polska wyeksportowała łącznie 101,7 tys. ton przetworów mięsnych, czyli o około 10 procent więcej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Eksport tych towarów oscylował na poziomie 280,9 mln euro (11-procentowy wzrost). Wywóz kiełbas osiągnął wartość 25,6 tys. ton o wartości 66,4 mln euro. Eksport z Polski obejmował głównie Wielką Brytanię, Danię, Litwę, Niemcy, Słowację, Czechy, Irlandię oraz wiele innych krajów.

 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!