| Autor: redakcja1

Eksport produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych

W okresie styczeń–luty 2020 r. zyski otrzymane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 1 mld EUR i były wyższe o 3% niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 27% do 462 mln EUR.

Eksport  produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych
Produktów drobiowych wysłano 276 tys. ton w ekwiwalencie tuszek, czyli o 4% mniej niż przed rokiem, a wartość ich eksportu zwiększyła się o 4% do 489,8 mln EUR. W tym czasie do kraju sprowadzono 24,5 tys. ton drobiu, czyli mniej o 20% niż przed rokiem za 47,2 mln EUR.
 
Z Polski wyeksportowano 108,4 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych za 268 mln EUR, odpowiednio mniej o 27% i 2% niż w tym samym okresie 2019 r. W tym czasie do Polski sprowadzono 151,8 tys. ton asortymentu wieprzowego za 388,7 mln EUR, odpowiednio mniej o 4% i więcej o 39% niż przed rokiem.
 
W pierwszych dwóch miesiącach 2020 r. za granicę wywieziono 76,8 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, a więc więcej o 10% niż przed rokiem. Całkowite przychody z eksportu zwiększyły się o 10% do 254,3 mln EUR. Import ukształtował się w granicy 7,6 tys. ton i był o 10% niższy niż w porównywalnym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmalały o 13% do 25,7 mln EUR.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!