| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny polskim mięsem

W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. przychody otrzymane z wysyłki produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły blisko 2 mld EUR - 8,5 mld zł i były niższe o 3% niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 19% do 937 mln EUR - 4 mld zł.

Handel zagraniczny polskim mięsem
W pierwszych czterech miesiącach 2020 r. w ekwiwalencie tuszek wywieziono 549 tys. ton produktów drobiowych, a więc mniej o 7% niż przed rokiem, a wartość ich wywozu wyniosła 943 mln EUR - 4 mld zł i była niższa o 5% niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju sprowadzono mniej o 25%, czyli 46 tys. ton drobiu za 90 mln EUR - 387 mln zł, a więc taniej o 20%.
 
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 218 tys. ton, czyli mniej o 3% niż w analogicznym okresie 2019 r. Przychody z eksportu tego asortymentu osiągnęły 550 mln EUR - 2,4 mld zł i były wyższe o 1%. W tym czasie do Polski sprowadzono 301 tys. ton produktów wieprzowych za 798 mln EUR - 3,4 mld zł, tj. odpowiednio o 5% mniej i 29% więcej niż przed rokiem.
 
W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. za granicę sprzedano 148 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, czyli mniej o 1% niż przed rokiem, a przychody z wywozu uległy spadkowi o 2% do 481 mln EUR - 2,1 mld zł. Import ukształtował się w granicy 15 tys. ton i był niższy o 12% niż w porównywalnym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmalały o 16% do 50 mln EUR - 215 mln zł.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!