| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny produktami mięsnymi

W pierwszym kwartale 2020 r. dochody otrzymane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 1,5 mld EUR i były wyższe o 1% niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 31% do 723 mln EUR.

Handel zagraniczny produktami mięsnymi
W okresie styczeń–marzec 2020 r. wysłano 411 tys. ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek, czyli o 6% mniej niż przed rokiem, a wartość ich wywozu wyniosła 727,3 mln EUR i była o 1% niższa niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju sprowadzono 36 tys. ton drobiu, tj. mniej o 21% niż przed rokiem za niższe o 13% do 70,8 mln EUR.
 
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 136 tys. ton, co daje spadek o 16% w skali roku. Przychody z wywozu tego asortymentu osiągnęły 420,7 mln EUR i były wyższe o 2%.
 
W tym czasie do Polski zakupiono 231 tys. ton produktów wieprzowych za 614,8 mln EUR, a zatem odpowiednio mniej o 2% i więcej o 44% niż przed rokiem. W pierwszym kwartale 2020 r. za granicę sprzedano 115,5 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, a więc więcej o 6% niż przed rokiem, a przychody z wysyłki zwiększyły się również o 6% do 381,5 mln EUR.
 
Import ukształtował się w granicy 10,8 tys. ton i był mniejszy o 14% niż w porównywalnym czasie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych obniżyły się o 15% do 37,6 mln EUR.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!