Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Krajowe ceny skupu żywca

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniach 5-11 grudnia bieżącego roku podrożał żywiec wieprzowy, wołowy oraz indyki.

W dniach 5-11 grudnia bieżącego roku podrożał żywiec wieprzowy, wołowy oraz indyki.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W omawianym okresie, kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,54 złotego, a zatem o 2,9 procenta więcej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca jest to wzrost o 8 procent, a w rocznej relacji zwyżka ta wyniosła 44 procent.
 
W przypadku stawki za kilogram żywca wołowego odnotowuje się podwyżkę o 1,8 procent w porównaniu z poprzednim tygodniem, a więc jest ona na poziomie 6,23 złotego za kilogram. W rezultacie daje to wzrost o 4 procent wobec listopada oraz 24 procentową zwyżkę w stosunku rocznym.
 
Kurczęta brojlery sprzedawano przeciętnie po 3,59 złotego za kilogram, a zatem minimalnie niższym niż tydzień wcześniej, ale na o 6 procent więcej w zestawieniu miesięcznym. W porównaniu z tym samym czasem rok wcześniej to jest to więcej o 18 procent.
 
Z kolei indyki zbywano w cenie 5,88 złotego za kilogram, co daje zwyżkę o 0,04 złotego na kilogramie w odniesieniu do notowań z drugiego tygodnia grudnia. W rocznej relacji jest to 19 procentowa podwyżka.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl