Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
STEYR - szyba przednia przezroczysta RS-2
2011-12-13 -
Ścielarka TLP 200 SGARIBOLDI
2020-05-20 -
Chlewnie
2015-04-17 -
Koła palczaste, kieszeniowe, łańcuchowe
2011-11-23 -
FLORAMIX RÓŻE (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Owijarka bel SIPMA OS 7531 MAJA
2013-06-19
Wzrost konsumpcji wieprzowiny, drobiu i wołowiny w Polsce
W okresie styczeń–sierpień 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego zmalały o 5,1%, wołowiny – o 1,2%, ryb – o 0,7%, serów i twarogów – o 4,3%, a jaj – o 2,1% - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Konsumpcja wieprzowiny
Uwzględniając obniżkę cen detalicznych wieprzowiny szacuje się, że krajowa konsumpcja tego mięsa w 2015 r. może zwiększyć się z 39,1 kg do 40 kg na mieszkańca oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.
W Polsce od wielu lat spożycie wołowiny kształtuje się na niskim poziomie. Zniżkowy trend w konsumpcji tego mięsa utrzymywał się przede wszystkim w latach 2007–2013 r., m.in. w wyniku wysokich cen mięsa i przetworów wołowych. Jednak w 2014 r. tendencja ta została zahamowana.
Konsumpcja wołowiny
Jak wynika z danych GUS w 2014 r. poziom spożycia wołowiny zwiększył się o 0,1 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2013 r. i wyniósł 1,6 kg. W czasie styczeń–sierpień 2015 r. utrzymywał się spadek cen detalicznych wołowiny o 1,2% przy znacznie większej obniżce cen pozostałych gatunków mięsa i nabiału. W wyniku czego IERiGŻ – PIB szacuje, że w 2015 r. konsumpcja wołowiny na jednego mieszkańca prawdopodobnie utrzyma się w granicy 1,6 kg.
Konsumpcja drobiu
Konkurencyjność cenowa mięsa drobiowego względem mięsa czerwonego, właściwości dietetyczne oraz łatwość przygotowania wpływały na dynamiczny wzrost jego spożycia w ostatnich latach. W 2014 r. zgodnie z danymi GUS bilansowe konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się z 26,5 kg do 28,2 kg na osobę.
Prognozuje się, że w 2015 r. spożycie drobiu wzrośnie do 29,5 kg na osobę, do czego przyczyni się obniżka cen detalicznych tego mięsa. Zdaniem GUS w okresie ośmiu miesięcy 2015 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 5,1% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny innych produktów białkowych z wykluczeniem wieprzowiny zmalały w mniejszym stopniu. Dynamika wzrostu konsumpcji drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu wynikającą z osiągniętego już wysokiego poziomu spożycia oraz niskimi cenami detalicznymi mięsa wieprzowego.
