Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne

Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.

Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne
Kontrole zostały przeprowadzone na terenie całego kraju w 504 podmiotach w różnych miejscach oferujących do sprzedaży asortyment mięsny. Inspektorzy odwiedzili targowiska, sklepy mięsne, wielobranżowe i wielkopowierzchniowe. W tych lokalizacjach zweryfikowali oznakowanie 1829 partii mięsa czerwonego.
Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa. Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 175 podmiotach, co stanowiło 34,7% ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach i w sklepach wielobranżowych – w prawie co drugim miejscu odnotowano nieprawidłowości. Lepiej oznakowane było mięso, które można kupić w sklepach branżowych i wielkopowierzchniowych – tym niemniej prawie 29% budziło zastrzeżenia inspektorów.

Wśród skontrolowanych produktów 123 partie mięsa oznakowane były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy tylko dwukrotnie kwestionowali te informacje.

Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy zakwestionowali w sumie 583 partie mięsa. Stwierdzone nieprawidłowości to m.in.:
  • zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia;
  • brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa;
  • sprzedaż mięsa przeterminowanego;
  • stosowanie niezgodnych z przepisami określeń do opisania pochodzenia, stosowanie niezrozumiałych skrótów, np. wp. b/k, św.
W przypadku 43 partii mięsa oznakowanego jako "polskie" co do miejsca chowu i uboju inspektorzy zidentyfikowali, że informacje przedstawione dla konsumenta były nieprawdziwe.

Najwięcej przypadków dotyczyło fałszowania informacji o pochodzeniu mięsa z Niemiec i Hiszpanii. Odnotowano również przypadki sprzedaży jako „polskie” mięsa z Danii, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii oraz jeden przypadek z Węgier.

Zdarzyło się też, że mięso oznakowane jako belgijskie lub niemieckie co do miejsca chowu i uboju, faktycznie pochodziło z Polski i takie informacje powinny być przedstawione dla kupujących.

Wobec nieuczciwych handlowców cały czas prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar pieniężnych.
 
Miejsce przeprowadzenia
czynności kontrolnych
Liczba
podmiotów
skontrolowanych
Liczba podmiotów
z nieprawidłowościami
% podmiotów z
nieprawidłowościami
Liczba partii
Liczba partii
skontrolowanych
Liczba partii
zakwestionowanych
% partii
nieprawidłowych
Targowiska 30 14 46,7 115 49 42,6
Sklepy mięsne 137 46 33,6 486 153 31,5
Sklepy wielobranżowe 104 48 46,2 355 180 50,7
Sklepy
wielkopowierzchniowe
233 67 28,9 873 201 23,1
SUMA 504 175 34,7 1829 583 31,9
 
 


Tagi:
źródło: