Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mlecznych FAO
2025-07-14
Poznaj produkty
-
Wagoworkownica elektroniczna WE-30 PLUS
2014-08-27 -
Sprężyna dociskowa sprzęgła BIZON Z-056
2012-04-18 -
Koryta plastikowe OK Plast
2013-08-28 -
Brona Bronny
2020-04-07 -
Opryskiwacz SprayVeg
2020-08-05 -
Suplexan D3 Calc wzmocnie kośćca, jaja
2016-12-15
W kwietniu indeks światowych cen żywności był o 10% niższy niż rok temu
W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i względem zmienionego indeksu z marca zwiększył się o 0,7% - 1,1 pp. - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny żywności na świecie
Był to trzeci miesiąc z rzędu minimalnej zwyżki cen żywności na świecie. W ujęciu roku indeks FAO był jeszcze o 10% - 16,6 pp. mniejszy. W kwietniu br. podrożały w odniesieniu do marca oleje roślinne o 4,1%, zboża o 1,5% oraz mięso o 0,8% do 146,6 pkt. Zmalały z kolei ceny artykułów mleczarskich o 2,2% i cukru o 1,7%. Utrzymywała się w dalszym ciągu stabilizacja cen wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu.
Notowania wołowiny wzrosły, w szczególności cen eksportowych w Australii, do poziomu najwyższego od października 2015 r. z uwagi na ograniczoną podaż i zwiększone zapotrzebowanie ze strony USA. W sektorze zbóż wzrosły przede wszystkim ceny kukurydzy, co zostało spowodowane osłabieniem kursu dolara oraz zwyżką cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost tego zboża.
