Prognoza produkcji mięsa w UE

Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2022 r. w Unii Europejskiej przewidywany jest nieznaczny wzrost produkcji drobiu.

Prognoza produkcji mięsa w UE
Pomimo presji wywieranej na rynek przez grypę ptaków, wysokie ceny pasz oraz negatywny wpływ wojny na Ukrainie w całym 2022 r. może zostać wyprodukowane 13,4 mln ton drobiu, czyli więcej o 0,5% niż w 2021 r.

Produkcja wieprzowiny prawdopodobnie zmaleje o 3% do 22,9 mln ton. Będzie to efekt mniejszego pogłowia świń na skutek rosnących kosztów produkcji i utrzymującego się afrykańskiego pomoru świń.

W 2022 r. w UE produkcja wołowiny może być o blisko 1% niższa niż w 2021 r. i prawdopodobnie wyniesie 6,8 mln ton. Będzie to efekt dostosowania strukturalnego w sektorze wołowiny i mleka oraz wysokich cen pasz.


Tagi:
źródło: