Kategorie
Zobacz również tu
-
Rynek wina w Polsce
2025-05-05
Poznaj produkty
-
MB-TRAC - szyba boczna przezroczysta
2011-12-13 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Preparat do dezynfekcji VIRON CMK DDD-1
2020-04-23 -
Opony rolnicze 520/85R42 marki Goodyear
2014-11-07 -
Siewniki pneumatyczne Maszyny nowe
2017-05-16
Prognozowany wzrost produkcji mięsa w UE w 2020 roku
Jak wykazują wstępne prognozy, pod koniec 2020 roku produkcja mięsa w Unii Europejskiej osiągnie poziom 44,4 mln ton. W stosunku do roku 2009 oraz przy założeniu rocznego wzrostu o 0,3 procenta zwyżka wyniesie 4 procent.

Niemniej jednak zarówno produkcja wołowiny jak i cielęciny zmniejszy się o 7 procent. Spadki konsumpcji czekają także mięso kozie oraz baranie i to o 11 procent. W tym czasie zwyżka zostanie odnotowana w przypadku drobiu i wieprzowiny, która będzie oscylowała w okolicach 7 procent.
Zdaniem ekspertów, ilość produkowanego mięsa nie przeżuwaczy będzie uzależniona od wielkości poniesionych kosztów.
Całkowity wolumen mięsa konsumowanego wzrośnie w omawianym czasie o 2 procent dając przy tym w przeliczeniu 85,4 kilograma na osobę rocznie. Zwyżka ta będzie efektem większego zainteresowania drobiem, którego przewidywany wzrost może wynieść nawet 6 procent, a także o kolejne 5 procent więcej wieprzowiny, będącej najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa.
W związku z tym w 2020 będzie przypadać na osobę 43,3 kilograma mięsa wieprzowego oraz 24,7 kilograma drobiu, 15,4 kilograma cielęciny i wołowiny, jak i mniej niż 2 kilogramy mięsa owczego i koziego.
Według danych, w roku ubiegłym jedna osoba spożyła średnio 72 kilogramy mięsa, w tym 42 kilogramów wieprzowiny, 25,5 kilograma drobiu oraz 4 kilogramy wołowiny.
