| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (02.09.2018)

Od czterech tygodni na krajowym rynku notowana jest zwyżka cen zakupu żywca wieprzowego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (02.09.2018)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali 5,02 zł/kg względem 5,01 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 10% większa niż przed miesiącem, ale o 9% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Zwyżkowa tendencja cen żywca wieprzowego utrzymuje się też na rynku unijnym. Na przełomie sierpnia i września br. w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 152,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w odniesieniu do 151,93 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 6% wyższy niż przed miesiącem, ale o 11% niższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 153,76 EUR/100 kg i była o 1% większa od ceny w UE.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach ceny prosiąt, pomimo tygodniowych wahań, wykazują zniżkę i od maja br. kształtują się w granicy mniejszej niż przed rokiem. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za jedno prosię płacono 176,14 zł, czyli o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, a więc mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w analogicznym czasie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na przełomie sierpnia i września br. za półtusze wieprzowe sprzedawano po 7,34 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena półtusz była o 10% większa niż przed miesiącem, ale o 7% mniejsza niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,75 zł/kg w odniesieniu do 6,76 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła była wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż w tym samym okresie minionego roku.
 
W UE ceny żywca wołowego od początku sierpnia br. są w miarę stabilne. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 371,19 EUR/100 kg. Był to poziom cen podobny do notowanego tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 2% mniejszy niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny wyrażona w walucie unijnej wyniosła 335,76 EUR/100 kg i była niższa o 10% od średniej ceny w UE oraz od cen otrzymywanych w krajach będących głównymi unijnymi producentami wołowiny.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przełomie sierpnia i września 2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,73 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ćwierćtusz wołowych wyższa była niż przed miesiącem o 2% oraz o 5% niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowych zakładach drobiarskich nadal utrzymują się wysokie ceny zakupu kurcząt. W dniach 27.08 – 2.09.2018 r. za kurczęta brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu, płacono 3,74 zł/kg, tj. więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 4,93 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 9%, a indyki potaniały o 3%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie uzyskiwały 6,02 zł/kg, a więc o 3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 7,94 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były o 11% droższe niż przed rokiem, a tuszki indyków – o 6% tańsze.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!