| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (08.11.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (08.11.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym od sierpnia br. utrzymuje się obniżka cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 2–8.11.2020 r. w zakładach mięsnych (dane ZSRIR MRiRW) trzodę chlewną nabywano po 4,39 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż w ostatnim tygodniu października br. i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 24% niższa niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
W UE za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 139,19 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 139,33 EUR/100 kg w poprzednim notowaniu. Cena ta była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 24% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 126,82 EUR/100 kg, a zatem niższej o 12,37 EUR - 9% niż średnio w UE i o 4,68 EUR - 4% niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 2–8.11.2020 r., tak jak w poprzednim tygodniu, półtusze wieprzowe zbywano po 6,51 zł/kg. Był to poziom cen mniejszy o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 23% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce na początku listopada br. dostawcom za żywiec wołowy płacono 6,28 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale mniej o 1% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena ta była wyższa o 3% niż przed rokiem.
 
W UE od września br. cena bydła rzeźnego podlega nieznacznym tygodniowym wahaniom. W pierwszym tygodniu listopada br. za żywiec wołowy klasy R3 średnio płacono 352,89 EUR/100 kg, tj. mniej o 0,4% niż tydzień wcześniej, ale o 0,2% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 3,5% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 301,68 EUR/100 kg i była niższa o 51,20 EUR - 14,5% niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 2–8.11.2020 r. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 13,28 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W pierwszym tygodniu listopada br. w krajowym skupie potaniały zarówno kurczęta, jak i indyki. Cena kurcząt brojlerów średnio wyniosła 3,12 zł/kg i była niższa o 0,02 zł/kg niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,18 zł/kg, czyli mniej o 0,01–0,02 zł/kg niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu do cen sprzed roku kurczęta były tańsze o 3,5%, a indyki – o 29%.
 
W tygodniu poprzedzającym dzień Świętego Marcina podrożały gęsi tuczone, za które uzyskiwano 7,63 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednak cena ta była niższa o 7% niż przed rokiem.
 
Kaczki brojlery kupowano po 4,26 zł/kg względem 4,27 zł/kg w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena kaczek była o 3% niższa.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 2–8.11.2020 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 4,31 zł/kg, a zatem o taniej 6% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż na początku października br. Cena kurcząt była niższa o 19% niż przed rokiem.
 
W obrębie tygodnia tuszki indyków podrożały o 2% do 9,15 zł/kg. Cena tuszek była podobna jak przed miesiącem, ale niższa o 0,5% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!