| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (10.09.2017)

W pierwszym tygodniu września br. w krajowym skupie odnotowano nieznaczny wzrost cen wszystkich monitorowanych rodzajów żywca. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (10.09.2017)
Ceny zakupu żywca
 
W dniach 4-10.09.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowe zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną po 5,55 zł/kg względem 5,54 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to drożej o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Za żywiec wołowy dostawcom płacono 6,46 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena bydła była również o 4% wyższa niż przed rokiem.
 
Krajowe zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,45 zł/kg, a więc o 0,01–0,02 zł/kg drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,07 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,07 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Cena kurcząt była zbliżona do uzyskanej przed rokiem, a indyków – o 5% wyższa.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 4–10.09.2017 r. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 7,83 zł/kg. Cena półtusz ukształtowała się na poziomie o 0,3% mniejszym niż w poprzednim tygodniu oraz zbliżonym do uzyskanego przed miesiącem.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe płacono 13,18 zł/kg, tj. odpowiednio więcej o 1% i o 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W stosunku do porównywalnego tygodnia 2016 r. półtusze wieprzowe podrożały o 3%, a ćwierćtusze wołowe – o 1%.
 
W pierwszym tygodniu września br. tuszki kurcząt podrożały o 2%, do 5,52 zł/kg. Ich cena była jednak o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 3% wyższa w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. Za tuszki indyków zakłady drobiarskie uzyskiwały 8,44 zł/kg, a więc o 0,04 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,05 zł/kg więcej niż miesiąc wcześniej. Tuszki indyków były również o 8% droższe niż przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!