| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (1.03.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.03.2020)
 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,47 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 53% droższy.

 

W UE za świnie rzeźne klasy E płacono 192,92 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 41% droższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 192,02 EUR/100 kg i była wyższa o 4,10 EUR niż w UE oraz o 36,02 EUR niż we Francji i o 13,24 EUR niż w Hiszpanii. Więcej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego klasy E płacono dostawcom m.in. z Niemiec - 205,40 EUR i Danii - 203,18 EUR.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w ostatnim tygodniu lutego 2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,18 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 8,5% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była o 45% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. żywiec wołowy kupowano przeciętnie po 6,31 zł/kg wobec 6,32 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,28 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło rzeźne było o 4% tańsze.

 

W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 369,54 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 0,3% niższa niż tydzień wcześniej oraz podobna do ceny przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 1% tańszy niż przed rokiem. Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 308,93 EUR/100 kg. Była ona o 16% niższa od średniej ceny w UE i najniższa wśród krajów będących największymi producentami i eksporterami wołowiny na rynku unijnym.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

W ostatnim tygodniu lutego 2020 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 12,79 zł/kg, a zatem o 0,03 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Cena ta była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,39 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż w ostatnim tygodniu stycznia br. Indyki kupowano po 5,50 zł/kg, tj. o 1% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena kurcząt brojlerów była podobna do otrzymanej przed rokiem, a indyków – niższa o 2%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W ostatnim tygodniu lutego br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,28 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 9,23 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 1% niż w ostatnim tygodniu stycznia br. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt zbywano o 4% taniej, a tuszki indyków – o 3% drożej.

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!