Rynek mięsa w Polsce (1.10.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.10.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

We wrześniu br. na rynku krajowym zwiększały się ceny zakupu żywca wieprzowego. W dniach 25.09 – 1.10.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywały świnie rzeźne po 8,20 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 7% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

W Unii Europejskiej na przełomie września i października br. za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 225,82 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem, ale więcej o 8% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej była większa o 3% niż w UE i ukształtowała się na poziomie 232,25 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne otrzymywali producenci m.in. z Niemiec - 235,38 EUR/100 kg, a mniej – z Hiszpanii -226,39 EUR/100 kg, we Francji - 212,00 EUR/100 kg i Danii - 190,57 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 11,84 zł/kg, a zatem taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu wieprzowego była wyższa o 4% niż przed miesiącem i przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 25.09 – 1.10.2023 r. na rynku krajowym dostawcom za żywiec wołowy płacono 9,86 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena żywca wołowego była o 9% niższa.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W zakładach mięsnych ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 20,54 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,08 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była mniejsza o 5,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na przełomie sierpnia i września br. tygodniowe zmiany cen monitorowanych gatunków żywca drobiowego były różnokierunkowe. Za indyki dostawcom płacono 5,99 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale więcej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,22 zł/kg względem 5,21 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie była niższa o 2% niż przed miesiącem. Gęsi tuczone skupowano po 15,52 zł/kg, tj. taniej o 1% niż przed tygodniem, ale drożej o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena skupu kaczek brojlerów wyniosła 7,14 zł/kg, a zatem więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Była ona o 1% niższa niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki były tańsze o 31%, kurczęta brojlery – o 15%, gęsi tuczone – o 3%, a kaczki brojlery – o 5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W obrębie tygodnia w zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych zmniejszyła się o 0,5% do 8,25 zł/kg. Była ona jednak wyższa o 3% niż na przełomie sierpnia i września br., ale niższa o 8,5% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 13,76 zł/kg, tj. większej o 2% niż w poprzednim tygodniu. Była ona odpowiednio niższa o 1% i o 11,5% niż przed miesiącem i rokiem.


Tagi:
źródło: