| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (12.04.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.04.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 6–12.04.2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcom płacono 6,20 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Notowany poziom cen był większy o 7% niż przed rokiem.
 
W większości krajów UE utrzymuje się obniżka cen trzody chlewnej. W dniach 6–12.04.2020 r. unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 184,74 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem, ale więcej o 11% niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej była niższa o 3% niż w UE i ukształtowała się w granicy 178,42 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Niderlandach - 171,81 EUR/100 kg, a więcej m.in.: w Danii - 199,70 EUR/100 kg, Niemczech - 192,84 EUR/100 kg i Hiszpanii - 185,95 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W drugim tygodniu kwietnia br. podobnie jak na początku tego miesiąca zaobserwowano nieznaczne zmiany cen zbytu mięsa wieprzowego. W dniach 6–12.04.2020 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,08 zł/kg względem 9,13 zł/kg w poprzednim notowaniu. Półtusze były tańsze o 3% niż miesiąc wcześniej, ale jednocześnie ich cena była większa o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 6–12.04.2020 r. na terenie kraju bydło rzeźne skupowano po 5,84 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była także niższa o 7,5% niż przed rokiem.
 
Wołowina tanieje także w innych krajach UE. W omawianym okresie w UE za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy uzyskiwali 351,80 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom mniejszy o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem i rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W drugim tygodniu kwietnia br. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,88 zł/kg w stosunku do 12,91 zł/kg w poprzednim notowaniu – drożej o 1% niż przed miesiącem oraz o 0,3% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Od połowy marca br. w skupie tanieje żywiec drobiowy. W drugim tygodniu kwietnia 2020 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,13 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Od początku 2020 r. ma miejsce zniżkowy trend cen w skupie indyków. Za żywiec indyczy w dniach 6–12.04.2020 r. dostawcom płacono 5,08 zł/kg, czyli mniej o 5,5% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. W porónwniu do notowań sprzed roku ceny kurcząt były niższe o 10%, a indyków – o 8%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Od połowy marca br. notowany jest spadek cen zbytu tuszek kurcząt przy jednoczesnej dynamicznej tendencji zwyżkowej na rynku indyków. W dniach 6–12.04.2020 r. tuszki kurcząt zbywano po 3,96 zł/kg, czyli taniej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 37% niż przed miesiącem oraz o 31% niż przed rokiem. Za tuszki indyków w kraju płacono 10,58 zł/kg, a zatem więcej o 7% niż tydzień wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki indyków były o 25% droższe.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!