Rynek mięsa w Polsce (12.11.2017)

Na rynku krajowym w drugim tygodniu listopada 2017 r. minimalnemu spadkowi uległy ceny zakupu żywca wieprzowego i indyków, przy nieznacznej zwyżce cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.11.2017)
Rynek wieprzowiny
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 6–12 listopada 2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,65 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten kosztował mniej o 4% niż miesiąc wcześniej i o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny żywca wieprzowego ulegają spadkowi też w krajach UE. W dniach 6–12.11.2017 r. cena zakupu świń rzeźnych w UE (według KE) wyniosła 145,99 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 145,45 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny odnotowano w pięciu państwach UE: w Danii - 137,16 EUR/100 kg, Holandii - 131,58 EUR/100 kg, Hiszpanii - 130,27 EUR/100 kg, we Francji - 130,00 EUR/100 kg i w Belgii - 124,20 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 6–12.11.2017 r. krajowa cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,89 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. Półtusze były też o 3% tańsze niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: