| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (15.03.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (15.03.2020)
 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,47 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 50% droższy niż przed rokiem.

 

Wieprzowina taniała także w UE. W dniach 9–15.03.2020 r. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 194,45 EUR/100 kg i była niższa o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale większa o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku unijna wieprzowina podrożała o 40%. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 195,74 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższej niż średnio w UE, ale mniejszej o 4% niż w Niemczech oraz o 5% niż w Danii.

 

Ceny prosiąt na targowiskach

 

Na krajowych targowiskach, po dwutygodniowej obniżce, nastąpił ponowny wzrost cen prosiąt. W dniach 9–15.03.2020 r. za jedno prosię płacono 270,50 zł, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były droższe o 67% niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w dniach 9–15.03.2020 r. w zbycie zaobserwowano nieznaczny spadek cen wieprzowiny. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,38 zł/kg względem 9,39 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze były droższe o 7,5% niż przed miesiącem oraz o 47% w porównaniu do notowań sprzed roku.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W drugim tygodniu marca 2020 r. żywiec wołowy nabywano po 6,10 zł/kg, czyli o 3% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 5% mniejsza niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

W dniach 9–15.03.2020 r. w zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat wynosiła 12,72 zł/kg i była niższa o 0,05 zł/kg niż na początku marca br. i niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym czasem 2019 r. ćwierci wołowe były o 2,5% tańsze.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. podrożał żywiec drobiowy. Dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,49 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,51 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 0,2%, a indyki – o 1%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W dniach 9–15.03.2020 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 6,27 zł/kg, czyli drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była wyższa o 6% niż przed rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 9,26 zł/kg. Był to poziom cen większy o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w analogicznym tygodniu marca 2019 r.

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!