Rynek mięsa w Polsce (16.04.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.04.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku unijnym od końca stycznia br. utrzymuje się systematyczny wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Komisji Europejskiej w dniach 10–16.04.2023 r. świnie rzeźne klasy E średnio w UE nabywano po 237,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 236,97 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem oraz o 24% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 246,35 EUR/100 kg i była większa o 8,67 EUR/100 kg niż w UE. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w: Niemczech o 3,16 EUR/100 kg, Niderlandach o 32,44 EUR/100 kg i Danii o 49,33 EUR/100 kg, a w Hiszpanii o 0,70 EUR/100 kg.

W Polsce, po stagnacji w cenach skupu żywca wieprzowego w tygodniu przedświątecznym, nastąpiła ich ponowna zwyżka. W dniach 10–16.04.2023 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za świnie rzeźne otrzymywali 8,78 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 30% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe sprzedawano po 12,57 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż na początku kwietnia br. oraz drożej o 4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była większa o 26% niż w tym samym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W drugim tygodniu kwietnia br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się w granicy 10,62 zł/kg, tj. niższej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej. Jednocześnie żywiec wołowy był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 21,43 zł/kg, o 0,5% taniej niż w tygodniu przedświątecznym oraz o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była również niższa o 5% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W drugim tygodniu kwietnia br. zmiany cen skupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego były różnokierunkowe. Kurczęta brojlery skupowano po 5,78 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 7,71 zł/kg względem 7,72 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 7,70 zł/kg miesiąc wcześniej. Za indyki krajowi dostawcy otrzymywali 8,93 zł/kg, czyli o 0,04 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg więcej niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku kurczęta brojlery były o 4% tańsze, a kaczki brojlery i indyki droższe odpowiednio o 12% i 9%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 9,06 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych w obrębie tygodnia uległa obniżeniu o 2% do 15,32 zł/kg. Był to jednak poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: