| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (18.10.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.10.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego i wołowego
 
Na rynku krajowym od początku sierpnia br. utrzymuje się spadek cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 12–18.10.2020 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji rynkowej MRiRW) dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 4,42 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 24% niż przed rokiem.
 
Ten sam co w Polsce kierunek zmian cen żywca wieprzowego notowany jest w krajach UE. W drugim tygodniu października br. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 140,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 0,2% niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% niż przed miesiącem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 128,66 EUR/100 kg i była niższa o 8 % niż w UE oraz o 2% niż w Niemczech - 131,87 EUR/100 kg.
 
W Polsce w drugim tygodniu października br. żywiec wołowy skupowano po 6,24 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak wyższa o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego i wołowego
 
W dniach 12–18.10.2020 r. zakłady mięsne, podobnie jak w poprzednim tygodniu, sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,53 zł/kg. Były one tańsze o 5% niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niż porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 13,17 zł/kg, tj. drożej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena ćwierci wołowych była również wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i 7%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym w dniach 12–18.10.2020 r. dostawcy za kurczęta brojlery otrzymywali 3,17 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego wyniosła 4,18 zł/kg wobec 4,19 zł/kg w poprzednim notowaniu, ale była o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W skali roku cena kurcząt brojlerów zmniejszyła się o 4%, a indyków – o 29%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W drugim tygodniu października br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 4,19 zł/kg, a zatem taniej o 4% niż przed tygodniem. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 16% niż miesiąc wcześniej i o 11% niż przed rokiem.
 
Tuszki indyków w stosunku do poprzedniego notowania potaniały o 1,5% do 9,01 zł/kg. Cena tuszek indyczych była wyższa o 12% niż przed miesiącem, ale o 3,5% niższa niż w tym samym tygodniu 2019 r.

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!