Rynek mięsa w Polsce (20.08.2017)

W trzecim tygodniu sierpnia br. w krajowym skupie odnotowano dalszy wzrost cen trzody chlewnej, bydła oraz kurcząt brojlerów, zmalały natomiast ceny skupu indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.08.2017)
Ceny zakupu żywca
 
W dniach 14–20.08.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy dostawcy uzyskiwali 5,51 zł/kg względem 5,50 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednocześnie więcej o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Cena żywca wołowego wynosiła 6,38 zł/kg i była wyższa o 0,03 zł/kg - 0,4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był także o 5% droższy niż przed rokiem.
 
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 14–20.08.2017 r. kupowały kurczęta brojlery po 3,48 zł/kg, a zatem o ponad 1% drożej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,10 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były o 2% tańsze, a indyki – o 4,5% droższe.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W zakładach mięsnych ceny półtusz wieprzowych w dniach 14–20.08.2017 r. kształtowały się na poziomie 7,86 zł/kg, czyli o 0,03 zł/kg większym niż tydzień wcześniej, ale o 0,03 zł/kg mniejszym niż przed miesiącem.
 
Cena ćwierćtusz wołowych kompensowanych wynosiła 12,92 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku zarówno półtusze wieprzowe, jak i ćwierćtusze wołowe podrożały o 3%.
 
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt po 5,96 zł/kg, a więc drożej o 6,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,30 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt kosztowały więcej o 3%, a indyków – o 5%.


Tagi:
źródło: