| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (20.10.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.10.2019)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na krajowym rynku od początku października br. tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 14–20 października 2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 5,85 zł/kg, a więc to mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 34% większa niż przed rokiem.
 
W UE świnie rzeźne klasy E kupowano średnio po 182,78 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli drożej o 0,31 EUR/100 kg niż tydzień wcześniej i 0,67 EUR/100 kg niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 33% większa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,55 EUR/100 kg, a zatem o 2% mniej niż w UE. Wyższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego obserwowano m.in. w Niemczech - 190,35 EUR/100 kg, Danii - 183,80 EUR/100 kg, Hiszpanii - 179,15 EUR/100 kg i we Francji - 181,00 EUR/100 kg, a mniejsze – m.in. w Holandii - 172,57 EUR/100 kg i Belgii - 154,70 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 14–20.10.2019 r. w krajowych zakładach mięsnych potaniały półtusze wieprzowe, które zbywano po 8,51 zł/kg, a zatem o 0,05 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze kosztowały więcej o 31,5%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W trzecim tygodniu października br. cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się w granicy 6,00 zł/kg, a więc wyższym o 0,5% niż w poprzednim notowaniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 11% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W krajowych zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych byków wynosiła 12,34 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,4% niż przed miesiącem. W obrębie roku ćwierćtusze wołowe potaniały o 10%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 14–20.10.2019 r. krajowym dostawcom za kurczęta brojlery płacono 3,29 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Żywiec kurzy był również o 4% tańszy niż przed rokiem. Cena żywca indyczego, tak jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 5,88 zł/kg i była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem. Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 8,25 zł/kg, tj. o 0,01zł/kg–0,02 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen o 2% wyższy niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów wynosiła 4,43 zł/kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu października br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 4,73 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wyniosła 9,33 zł/kg w stosunku do 9,34 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona jednak o 2% wyższa niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 5% niższa niż przed rokiem, a tuszek indyków – o 4% większa.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!