Rynek mięsa w Polsce (21.11.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.11.2021)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 15–21.11.2021 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena żywca wieprzowego, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 4,18 zł/kg. Była ona o 2% większa niż przed miesiącem, ale o 1% mniejsza niż przed rokiem.

W UE w listopadzie br. spadek cen żywca wieprzowego uległ wyhamowaniu. W trzecim tygodniu tego miesiąca cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 128,58 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 128,68 EUR/100 kg przed tygodniem. Była ona niższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 6% niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 117,84 EUR/100 kg i była niższa o 8% niż średnio w UE oraz o 8% niższa niż w Niemczech.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu listopada br. cena półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicy 6,18 zł/kg w odniesieniu do 6,20 zł/kg tydzień wcześniej. Półtusze były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym notowany jest dalszy wzrost cen skupu żywca wołowego. W dniach 15–21.11.2021 r. za bydło rzeźne dostawcom płacono średnio 9,28 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 49% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 19,97 zł/kg, a więc drożej o 3% niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 18% niż przed miesiącem oraz o 52% niż w tym samym tygodniu 2020 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu listopada br. na rynku krajowym ponownie podrożały wszystkie monitorowane przez ZSRIR MRiRW rodzaje żywca drobiowego. Indyki skupowano po 5,11 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicy 4,09 zł/kg wobec 4,08 zł/kg w poprzednim tygodniu i 3,95 zł/kg przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali 5,21 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w trzecim tygodniu października br. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 33%, indyki – o 22%, a kaczki brojlery – o 21,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 15–21.11.2021 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,29 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. cena zbytu tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 4% do 10,57 zł/kg i była o 3% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do analogicznego tygodnia sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 56%, a indyków – o 19%.


Tagi:
źródło: