Rynek mięsa w Polsce (23.01.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.01.2022)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 17–23.01.2022 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 4,46 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była o 14% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,70 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze były droższe o 14% niż w analogicznym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W trzecim tygodniu stycznia 2022 r. kontynuowana była zwyżka cen skupu żywca wołowego. Krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 9,57 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był droższy o 43% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W dniach 17–23.01.2022 r. zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 19,26 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 39% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu stycznia 2022 r. odnotowano zwyżkę cen gatunków żywca drobiowego monitorowanych przez ZSRIR MRiRW. Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicy 4,48 zł/kg, czyli wyższej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Za indyki dostawcy uzyskiwali 6,40 zł/kg, a więc więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 15% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery, w porównaniu z poprzednim tygodniem, podrożały o 2% do 6,03 zł/kg i były droższe o 7% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do cen skupu drobiu uzyskiwanych przed rokiem indyki były droższe o 45%, kaczki brojlery – o 38%, a kurczęta brojlery – o 35,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich wyniosła 7,12 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 9% i 28% więcej niż przed miesiącem i rokiem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 11,55 zł/kg, czyli więcej o 5% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.


Tagi:
źródło: