| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (24.02.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.02.2019)
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym od końca stycznia 2019 r. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 18–24 lutego 2019 r. w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej wyniosła 4,21 zł/kg względem 4,20 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 9% mniejsza niż przed rokiem.
 
Ten sam kierunek zmian cen utrzymuje się także w UE. W trzecim tygodniu lutego br. za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono 136,40 EUR/100 kg, a więc więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem, ale o 6% mniej niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 127,84 EUR za 100 kg i była o 6% niższa od średniej ceny w UE. Więcej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego uzyskiwali m.in. producenci z Niemiec - 144,10 EUR, Hiszpanii - 132,25 EUR, Danii - 130,26 EUR i Francji - 129,00 EUR, a mniej – m.in. z Holandii - 125,55 EUR i Rumunii - 105,70 EUR.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 18–24.02.2019 r. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe zbywano po 6,34 zł/kg, tj. o 0,03 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Jednak w porównaniu do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe były o 6% tańsze.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego 2019 r. bydło rzeźne zbywano po 6,51 zł/kg, czyli w cenie większej o 3% niż tydzień wcześniej, ale mniejszej o 2,5% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
 
Cena bydła rzeźnego klasy R3 w Unii Europejskiej, podobnie jak w poprzednim notowaniu, wynosiła 374,31 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen niższy o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 15,5% mniejsza niż średnio w UE i wynosiła 316,31 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za żywiec wołowy płacono m.in. producentom z Wielkiej Brytanii - 407,99 EUR/100 kg, Niemiec - 374,21 EUR/100 kg, Hiszpanii - 384,59 EUR/100 kg, Francji - 353,42 EUR/100 kg i Irlandii - 370,21 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce w dniach 18–24 lutego 2019 r. ćwierćtusze wołowe kompensowane zbywano po 13,27 zł/kg, a zatem to drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 2% niż przed miesiącem i rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym od końca stycznia br. drożeją kurczęta brojlery, za które w trzecim tygodniu lutego 2019 r. dostawcy otrzymywali 3,38 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak tańsze o 0,6% niż przed rokiem. Cena zakupu indyków wynosiła 5,64 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 1,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 21%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W krajowych zakładach drobiarskich w dniach 18–24.02.2019 r. tuszki kurcząt sprzedawano po 5,64 zł/kg, czyli o 3% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 23% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,84 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 4%, a tuszki indyków – o 16%.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!