Rynek mięsa w Polsce (24.09.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.09.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Polsce w trzecim tygodniu września 2023 r. kontynuowana była zwyżka cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 18–24.09.2023 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne po 8,19 zł/kg, tj. drożej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 5% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w analogicznym okresie 2022 r.

W Unii Europejskiej od końca lipca br. utrzymuje się zniżkowy trend cen skupu trzody chlewnej. W trzecim tygodniu września br. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 227,94 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. mniej o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego asortymentu była o 8% wyższa niż przed rokiem.

W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 231,67 EUR/100 kg, a więc wyższym o 1,6% niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów wieprzowiny większe niż w Polsce ceny skupu żywca wieprzowego odnotowano w Niemczech o 3% do 237,94 EUR/100 kg, a niższe m.in. w: Niderlandach o 12% do 207,52 EUR/100 kg, Francji o 7% do 216,00 EUR/100 kg i Hiszpanii o 1% do 229,55 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu września br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 11,90 zł/kg, czyli drożej o 2,5% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe kosztowały też więcej o 4% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W obrębie tygodnia ceny żywca wołowego w Polsce uległy spadkowi o 0,4% kształtując się na poziomie 9,75 zł/kg. Bydło rzeźne było również tańsze niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i 11%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W trzecim tygodniu września br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat zbywano po 20,36 zł/kg, tj. o 0,06–0,07 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Cena tego asortymentu wołowego była także niższa o 6% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Od końca marca br. na rynku krajowym utrzymuje się umiarkowana tendencja zniżkowa cen skupu kurcząt brojlerów. W dniach 18–24.09.2023 r. w zakładach drobiarskich objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,21 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. We wrześniu ceny skupu indyków, po dynamicznym spadku trwającym od początku bieżącego roku, ustabilizowały się na poziomie 6 zł/kg. W dniach 18–24.09.2023 r. indyki skupowano po 6,01 zł/kg, a zatem drożej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 7,11 zł/kg i była niższa o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za gęsi tuczone płacono 15,72 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku indyki były tańsze o 30%, kurczęta brojlery – o 15%, kaczki brojlery – o 4%, a gęsi – o 1%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W trzecim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich podrożało mięso kurcząt, a mięso indyków potaniało. Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,29 zł/kg, a więc drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w trakcie tygodnia uległa zmniejszeniu o 3% do 13,43 zł/kg oraz była o 5% niższa niż przed miesiącem. W stosunku do analogicznego okresu 2022 r. tuszki kurcząt patroszonych były tańsze o 10,5%, a tuszki indyków – o 5%.


Tagi:
źródło: