Rynek mięsa w Polsce (24.10.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.10.2021)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 18–24.10.2021 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,10 zł/kg względem 4,11 zł/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna była tańsza o 5% niż miesiąc wcześniej oraz o 7% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu października 2021 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, półtusze wieprzowe potaniały o 1% do 6,13 zł/kg. Jednocześnie cena półtusz była niższa o 6% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 18–24.10.2021 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy otrzymywali 8,71 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był o 40% droższy.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W ślad za wzrostem cen żywca wołowego w skupie drożeje mięso wołowe. W omawianym tygodniu października br. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 16,97 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze kosztowały więcej o 29% niż w porównywalnym okresie przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu października 2021 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Najbardziej podrożały gęsi oraz kaczki. Krajowi dostawcy sprzedawali gęsi tuczone po 10,12 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena skupu kaczek brojlerów ukształtowała się w granicy 5,02 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Indyki, podobnie jak przed miesiącem, skupowano po 4,90 zł/kg, a zatem o 0,3% drożej niż w poprzednim tygodniu. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,95 zł/kg. Był to poziom cen podobny do uzyskanego tydzień wcześniej, ale nieco mniejszy niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku gęsi tuczone podrożały o 35,5%, kaczki brojlery – o 18%, indyki – o 17%, a kurczęta brojlery – o 25%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 18–24.10.2021 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,82 zł/kg, tj. drożej o 9% niż w poprzednim tygodniu, o 12% niż miesiąc wcześniej oraz o 39% niż przed rokiem. W odniesieniu do notowań sprzed tygodnia tuszki indyków potaniały o 4,5% do 10,30 zł/kg. Cena ta była niższa o 4% niż przed miesiącem, ale o 14% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.


Tagi:
źródło: