Ceny zakupu mięsa wieprzowego
Od połowy kwietnia 2025 r. ceny zakupu trzody chlewnej w Polsce ulegają relatywnie nieznacznym zmianom i kształtują się na poziomie około 7 zł/kg. W dniach 19–25.05.2025 r. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 6,97 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,5% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była niższa o 8% niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 209,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, ale mniej o 5% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 213,66 EUR/100 kg i była wyższa o 2% od średniej ceny w UE oraz niż m.in. w Danii i Niderlandach, ale nieco niższa niż m.in. w Niemczech i Hiszpanii.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W Polsce w dniach 19–25.05.2025 r. półtusze wieprzowe, tak jak przed miesiącem, zbywano po 10,51 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Zakłady mięsne kupowały bydło rzeźne po 13,56 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 36% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Cena ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat w kraju wyniosła 26,16 zł/kg i była większa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ćwierćtusze wołowe podrożały o 28%.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W przedostatnim tygodniu maja br. odnotowano kontynuację zwyżki cen skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono 6,00 zł/kg względem 5,98 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem. Cena skupu indyków wyniosła 9,52 zł/kg i była niższa o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,06 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku indyki były droższe o 50%, kurczęta brojlery – o 23%, a kaczki brojlery – o 7%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych „65%” z szyjami po 10,85 zł/kg, tj. drożej o 10% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych „73%” ukształtowała się na poziomie 16,25 zł/kg, a zatem o 5% wyższym niż przed tygodniem, ale o 8% niższym niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 25,5%, a tuszki indyków – o 19%.