| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (26.01.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.01.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w dniach 20–26.01.2020 r. trzodę chlewną nabywano po 5,75 zł, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak droższy o 41% niż przed rokiem.
 
W UE za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 182,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W UE cena tego żywca była wyższa o 36% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,04 EUR/100 kg, a zatem mniej o 2% niż średnio w UE, o 10% niż w Danii oraz o 5% niż w Niemczech. Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego notowano m.in.: we Francji - 165,00 EUR/100 kg, w Holandii - 167,03 EUR/100 kg i Hiszpanii - 176,22 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Zakłady mięsne w czwartym tygodniu stycznia 2020 r. zbywały półtusze wieprzowe po 8,43 zł/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była wyższa o 34,5% niż porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 20–26.01.2020 r. cena żywca wołowego wynosiła 6,27 zł/kg i była wyższa o 1% w stosunku do poprzedniego notowania oraz o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 6% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 12,91 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 5% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu stycznia 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 20–26.01.2020 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,27 zł/kg względem 3,26 zł/kg we wcześniejszym tygodniu. Cena tego żywca była większa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem. Za indyki płacono 5,61 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu stycznia 2020 r. w zakładach drobiarskich za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,42 zł/kg, czyli drożej o 9% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,08 zł/kg i była niższa o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 9,5% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt kosztowały więcej o 18%, a tuszki indyków – o 4%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!