| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (26.03.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.03.2017)
Ceny żywca wieprzowego

W dniach 20–26 marca 2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 5,04 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 17% droższy.
 
Ceny żywca wołowego
 
W krajowym skupie od początku marca br. tanieje bydło. W dniach 20–26.03.2017 r. zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,20 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 2% większa niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie, podobnie jak w poprzednim tygodniu, uzyskiwały 3,41 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 0,4% niż przed rokiem.
 
Za indyki dostawcom w skupie płacono 5,05 zł/kg względem 5,02 zł/kg tydzień wcześniej i 5,01 zł/kg przed miesiącem. Cena indyków była jednak mniejsza o 8% niż przed rokiem.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!