Rynek mięsa w Polsce (27.08.2017)

W czwartym tygodniu sierpnia br. w krajowym skupie notowany był dalszy wzrost cen trzody chlewnej i bydła, spadkowi uległy z kolei ceny kurcząt brojlerów i indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.08.2017)
Ceny zakupu żywca
 
W dniach 21–27.08.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowe zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy po 5,52 zł/kg względem 5,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to drożej o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Za żywiec wołowy dostawcy otrzymywali 6,42 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była również wyższa o 5% niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach drobiarskich w dniach 21–27.08.2017 r. za kurczęta brojlery płacono 3,47 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,07 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Kurczęta były o 3% tańsze, a indyki – o 5% droższe niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 21-27.08.2017 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 7,87 zł/kg w stosunku do 7,86 zł/kg tydzień wcześniej. Było to drożej o 1% niż w ostatnim tygodniu lipca br. oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe otrzymywano 13,19 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem i rokiem.
 
Tuszki kurcząt sprzedawano po 5,43 zł/kg, tj. taniej o 9% niż tydzień wcześniej, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,46 zł/kg, czyli po cenie wyższej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale niższej o 2% niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były o 5% tańsze, a indyków o 9% droższe niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: