| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (28.07.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.07.2019)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym od drugiego tygodnia lipca 2019 r. notowano obniżkę cen żywica wieprzowego. W dniach 22–28 lipca 2019 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne po 5,44 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 18% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Podobny kierunek zmian cen notowany był na rynku unijnym. W czwartym tygodniu lipca br. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali 173,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był o 20% droższy. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 167,54 EUR/100 kg, tj. o ponad 3% niższej niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów żywca wieprzowego mniejsze niż w Polsce ceny notowano m.in. w Belgii - 142,30 EUR/100 kg, Holandii - 158,33 EUR/100 kg, Francji - 166,00 EUR/100 kg i w Danii - 166,49 EUR/100 kg), a wyższe – m.in. w Niemczech - 179,17 EUR/100 kg i Hiszpanii - 181,39 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W krajowych zakładach mięsnych w dniach 22–28.07.2019 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,01 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była większa o 19% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. bydło rzeźne kupowano po 5,80 zł/kg. Był to poziom o 2% wyższy niż przed tygodniem, ale o 2% niższy niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku bydło potaniało o 13,5%. W lipcu 2019 r. na rynku unijnym przeważały zniżki cen zakupu żywca wołowego. W dniach 22–28 lipca 2019 r. za bydło rzeźne klasy R3 w UE dostawcy otrzymywali 351,99 EUR/100 kg, tj. o 0,3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była o 5% niższa niż przed rokiem. W Polsce za bydło tej klasy płacono 278,21 EUR/100 kg, a zatem o 21% mniej niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 12,06 zł/kg, tj. taniej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie za ćwierci wołowe płacono o 12% mniej niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie w czwartym tygodniu lipca br. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,53 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 2% drożej niż przed miesiącem, ale o 4% taniej niż przed rokiem. Cena indyków, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła 5,66 zł/kg, a więc o 0,3% więcej niż przed przed miesiącem. Żywiec indyczy był jednak o 21% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. w zbycie potaniały zarówno kurczęta, jak i indyki. Za tuszki kurcząt patroszonych uzyskiwano 5,22 zł/kg, czyli mniej o 8% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 9,05 zł/kg, tj. o 1% niższej niż w poprzednim notowaniu. Był to jednak poziom zbliżony do ceny sprzed miesiąca. W stosunku do notowań sprzed roku mięso kurze potaniało o 13%, a indycze podrożało o 11%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!